Opět po roce tu máme královskou surovinu – LANÝŽE! V menu se snoubí s dalšími surovinami. Hlavní roli ale VŽDY hraje LANÝŽ! Lanýže najdete dokonce i v našem dezertu! Tento rok jsme si pro vás připravili opět skutečné lanýžové pecky.
LANÝŽE! LANÝŽE! LANÝŽE! LANÝŽE! LANÝŽE! LANÝŽE!
LANÝŽE SNOUBÍME S OSTATNÍMI SUROVINAMI
18.10. – 7.11. 2024
LANÝŽ – královská surovina
Lanýž je jednou z nejvzácnějších a nejvyhledávanějších ingrediencí v gastronomii. Tento tajemný podzemní poklad je pravou královskou surovinou a ne nadarmo se mu přezdívá „černé zlato“. Své renomé si lanýž získal díky jedinečné, intenzivní vůni a bohaté chuti, která dokáže pozvednout i ty nejjednodušší pokrmy na nečekanou úroveň. Ať už jde o černý nebo bílý lanýž, tato houba se stala synonymem pro luxus a vytříbenost, a její použití v kuchyni vyžaduje jak kulinářskou zručnost, tak respekt k surovině. V gastronomii se lanýž využívá v široké škále pokrmů – od těstovin a rizot po delikátní omáčky či speciality na míru, a jeho cena často odráží jeho vzácnost i náročnost sběru.
Staré pecky i novinky!
V restauraci Na Krétě rádi vracíme vaše oblíbené suroviny a pokrmy. A proto vám s radostí představujeme naše nové speciální lanýžové menu, ve kterém najdete jak „staré“ pecky, tak naprosté novinky!
POLÉVKA – jemný krém z hnědých žampionů je zjemněný smetanou. Chlebový chips mažeme lanýžovým máslem a celý pokrm zasypeme jemným lanýžovým prachem.
PRVNÍ PŘEDKRM na Vaše přání jsme opět připravili carpaccio z hovězí svíčkové s lanýžovou majonézou, lískovými ořechy, rukolou a parmazánem.
DRUHÝ PŘEDKRM – novinkou je gratinovaný portobello žampion naplněný směsí hub, zapečený s parmazánem. Navrchu se nachází zprudka ogrilované foie gras!
SALÁT – listy čekanky, italského radichia a restované grenaille doplňujeme tence nakrájeným rostbífem. Dresing je lanýžový. Sypeme křupavým chlebovým crumblem.
Hlavní chody MENU jsou:
PRVNÍ HLAVNÍ CHOD – flank steak podáváme s francouzskou omáčkou perigord, připravenou ze silného demi glace, foie gras a lanýžů. Přílohou je zauzené bramborové pyré. Pokrm dolaďuje, pečený morek, nakládaná cibulka, divoká brokolice a samozřejmě čerstvý lanýž.
DRUHÝ HLAVNÍ CHOD – domácí tagliatelle podáváme s krémovou lanýžovou omáčkou a italskou burratou. Čerstvý lanýž je samozřejmostí.
DEZERT – Houba jako dezert? Ano! Lísko-oříškový krém s malinovým vkladem jsou obalené karamelovou a hořkou čokoládou a vytvarované do tvaru houby. Servírujeme na čokoládové hlíně a mechu a doplňujeme lanýžovou zmrzlinou.
Nenechte si ujít naše speciální lanýžové menu! Budeme rádi, když nás označíte ve fotkách na sociálních sítích nebo nám necháte komentář na našich profilech na Instagramu nebo Facebooku.
Těšíme se na vás!
Tým Na Krétě
Rezervace na: 603 175 849